Divadelní budova, pojmenovaná po čáslavském rodákovi a hudebním skladateli, postavena r. 1868 podle projektu místního architekta F. Skřivánka. Přestavbami prošla v letech 1896, 1912, 1923 1940 a 2012. V současnosti zde stále působí čáslavský ochotnický spolek.
Dusíkovo divadlo v Čáslavi
© Pavel Vítek 11/2014
Graficke pismenko Město Čáslav leží 11 km jihovýchodně od Kutné Hory a 33 km západně od Chrudimi. Okolo města vede silnice I/38, která spojuje Kolín a Čáslav s Havlíčkovým Brodem a Jihlavou. Městem dále prochází železniční trať č. 230 vedoucí z Kolína do Havlíčkova Brodu. Budovu Dusíkova divadla najdeme severozápadně od Náměstí Jana Žižky, na křižovatce ulic Dusíkovy a Masarykovy.

historie

Roku 1841 byl v Čáslavi založen ochotnický spolek. Zkoušel a hrál ale v sále městské radnice. Prostory ale nevyhovovaly a proto byl z divadelního fondu zakoupen roku 1867 pozemek a na jaře 1868 byla zahájena stavba nového divadla. Stavba byla svěřena čáslavskému architektovi Františku Skřivánkovi. Již na podzim téhož roku byla stavba hotova a uznána za způsobilou a 28. října 1868 proběhla kolaudace. Do průčelí divadla byla umístěna podobizna

Kutná Hora  (KH)
    Čáslav