Šumavský vrch Javorná se tyčí do výšky 1090 m n. m. Patří mezi 286 "tisícovek", ležících na české straně Šumavy. Po vystoupání na horu se turista – mimo pokochání se krásnou vyhlídkou – může zapsat do vrcholové knihy.
Šumavská "tisícovka" s označeným vrcholem a vrcholovou knihou. V současnosti po rozsáhlém kácení, s částečnými výhledy do krajiny.
Jaroslav Vavera, 8.4. 2013

turistické

Šumavský vrch Javorná (1090 m n. m.) patří mezi 286 "tisícovek", ležících na české straně Šumavy. Celkový počet českých tisícovek je 581, z toho nejvíc se jich nachází právě na Šumavě (286), dále v Hrubém Jeseníku (86), Krkonoších (72) a Moravskoslezských Beskydech (32). Po vystoupání na vrch Javorná se může turista, mimo pokochání se krásnou vyhlídkou, zapsat do vrcholové knihy. Cca 400 m od vrchu Javorná leží Bastlova štola, pocházející z

Array
     Klatovy  ( KT)