Sporé zbytky gotického opevnění ve východní části historického centra Plzně. Pocházejí z konce 13. století, několikrát byly upravovány. Přežily demolici většiny hradebního okruhu v polovině 19. století.
Největší pozůstatek hradeb v Plzni je tato část kdysi tak slavného opevnění. Fortifikace vyrostla patrně zároveň se založením města r. 1295. V letech 1427, 1431 a 1433-34 husité marně obléhali dvojité zdi, obklopené vodním příkopem napájeným z Radbuzy. Město bylo prve dobyto až roku 1618 stavovským vojskem Arnošta Mansfelda. Bourání opevnění začalo r. 1795, v 19. století purkmistr Martin Kopecký (1828-1850) rozhodl hradby zbourat úplně. Na uvolněném prostranství se zřídily povětšinou sady. Tato asi 40m dlouhá zachovaná část s několika střílnami je k vidění na východní straně centra, nedaleko masných krámů z 13. století. Od náměstí projede ulicí Dřevenou, či Zbrojnickou až na volné prostranství. Další drobné zbytky jsou k vidění údajně v zadních traktech některých domů Veleslavínovy ulice.
    Plzeňský kraj,  Plzeň-město  (PM),