Kostel sv. Josefa z roku 1901 postavený dle návrhů Františka J. Erharta v románském slohu. Kdysi centrem duchovního života několika okolních obcí, nyní církví nevyužíván, nachází se ve zchátralém stavu, obec Úherce projevuje snahy o jeho záchranu.
Kostel sv. Josefa je v takto malé obci se svou 45 metrů vysokou věží z celého dalekého okolí stavbou vpravdě nepřehlédnutelnou. Pochází z r. 1901, kdy nahradil původní kostel z r. 1739, jenž byl zbourán koncem 19. století. Položení základního kamene se uskutečnilo 19. března 1900, tedy na svátek sv. Josefa. Kostel navržený v románském slohu je dílem architekta Františka Josefa Erharta. Jeho základy sahají až do hloubky 7 m. Po dokončení stavby proběhlo v listopadu 1901 vysvěcení čtyř velkých zvonů visících ve věži a celý kostel byl vysvěcen v neděli 15. prosince 1901 kardinálem Dr. Václavem Frindem. Tři ze čtyř zvonů však nepřežily 1. svět. válku - v r. 1917 byly z věže sejmuty a odvezeny na roztavení. Sice kostel získal roku 1929 tři nové velké kostelní zvony, jenže o ně ze stejných důvodů opět přišel za 2. svět. války. Kapacita kostela byla až 1200 osob, což kuriózně více než 4x přesahuje nynější celkový počet obyvatel obce, ve své době byl však kostel centrem duchovního života mnoha okolních obcí. V současnosti kostel již církví využíván není (je odsvěcen), nachází se totiž v havarijním stavu. Je možné do něj nahlédnout pouze při příležitostných kulturních nebo společenských akcích, jinak není přístupný. Obec sice vyvíjí snahy o záchranu této významné památky, proto byla založena Nadace pro obnovu kostela sv. Josefa v Úhercích, avšak obstarat prostředky na nutné opravy tak rozsáhlé stavby není pro malou obec snadné, a tak se rozličnými způsoby snaží o získání různých příspěvků, na nichž je osud této ojedinělé krásné stavby závislý. V budoucnu by obec ráda využívala kostel ke konání kulturních akcí, jež vyžadují reprezentativní prostory, jinými tomu odpovídajícími prostory totiž obec nedisponuje. Před kostelem stojí pomník padlým v 1. svět. válce odhalený r. 1925.
Stanislav Drda, 16.6. 2006
Plzeňský kraj,  Plzeň-sever  (PS), Úherce