Objekt v kombinaci novorománského a novogotického slohu si západně od historického centra Plzně nechala v letech 1864–9 postavit německá evangelická církev. Roku 1945 byl objekt přidělen církvi československé husitské.
Kostel od severovýchodu (od Velkého divadla)

Sbor Dr. Farského, původně německý evangelický kostel v Plzni

Němečtí evangelíci si v rozvíjejícím průmyslovém městě nechali postavit svůj kostel s farou v letech 1865–69 (stavitel Václav Daniel). Kostel je postaven v převážně novorománském slohu s prvky novogotiky. Nevelký objekt se díky své poloze i dodatečně přestavěné věži (1895, Edvard Kroh) výrazně uplatňuje v obrazu Klatovské třídy. Roku 1945 objekt po vyhnaných Němcích převzala československá církev husitská. Zanedbaný areál prošel v 90. letech rekonstrukcí.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 5. díl, Libri 2002, 27.3. 2010
Plzeňský kraj,  Plzeň-město  (PM),