Zbytky hradeb a příkopu hradu jehož zakladatelem je uváděn Drslav, prefekt plzeňský. Hrad vznikl koncem 12. stol. a počátkem 15. stol. byl již opuštěn. Původní hrad nebyl nejspíše kamenný, protože zbytky zdiva jsou mladšího původu.
Hrad Litice u Plzně
Když pojedete z Plzně směrem na Klatovy výpadovkou okolo známé „Borské věznice“ můžete si prohlédnout zbytky zříceniny hradu Litice. Auto je nejlépe zaparkovat před křižovatkou silnic Plzeň – Klatovy a Radobičice – Valcha, u restaurace „Na návsi“. Dále pěšky po silnici směr Valcha a asi po 100 m, při první možnosti, odbočit ze silnice vpravo na cestu, která mírně stoupá do kopce a sleduje silnici. U prvního domku odbočíme vlevo a po 20ti metrech opět vlevo a jsme v areálu hradu. Od restaurace k areálu hradu to není ani 10 minut pěšky. Z hradiska je výhled na obec Litice s dominantou kostela sv. Petra a Pavla. Těsně před areálem hradu si můžete prohlédnout morušovník bílý a černý (Morus alba a nigra). Tento druh pěstovaný dříve jako ovocný strom byl do Evropy dovezen z Číny v 16. stol. Listy morušovníku se krmily housenky bource morušového.
17.7. 2003
historie

Hrad se nachází na ostrohu, který obtéká Litický potok. Jako zakladatel hradu je uváděn Drslav, prefekt plzeňský. Hrad vznikl koncem 12 stol. a počátkem 15. stol. byl již opuštěn. Podle některých autorů nebyl původní hrad kamenný, protože známe zbytky zdiva jsou mladšího původu. Zachovány zbytky zdí hradeb a paláce s dobře patrným hradním příkopem.

17.7. 2003

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

2.5.2007 19:35 Miroslav Šamal
Všichni jistě nepřehlédli ten obrovský, mohutný, hluboký příkop, když přijdete po příjezdové cestě k hradnímu areálu. Všímavý jedinci si ale všimnou, že cestou vlastně překračují jesště jeden příkop, která je dnes zerodovaný, a patrně viditelný je ještě kus napravo z příjezdové cesty za alejí stromů u plotu zahrady.
23.11.2006 09:33 TENDY
Litice dříve Lititz.Hrad založil v r.1193-1216 Oldřich z Litic z rodu Draslaviců.R.1367 jeho potomci hrad prodali chotěšovskému klášteru ktrý jej přepsal r.1431 na Viléma Švihovského z Ryzberka a ten jej prodal Bedřichovi z Donína na Vildštejně v r.1447. Bedřich jej přenechal r.1515 Janu Čičovci z Číčova na Těnovicích a poté Litice podědila jeho provdaná neteř Voršila z Bešín. Od jejich synů byl opět vykoupen chotěšovským klášterem.
Plzeňský kraj,  Plzeň-město  (PM), Plzeň-Litice