Tvrz postavená ve 2. polovině 14. století, nazývaná zřejmě po své nedoložené majitelce. Doloženi držitelé z řad plzeňských měšťanů, zmínky o ní mizí ke konci 15. století. První zpráva o tvrzi, už jako o Kunčině Hrádku, je z r. 1385, kdy byla v držení Vacheka z Hrádku.
© Prudký Martin, 03/2008
Poloha hrádku není dodnes zcela jasná, ale autor publikace, z níž jsem čerpal informace, přináší vcelku přesvědčivé důkazy. Hrádek se nacházel na nejvyšším místě údolí a mezi válkami zde bylo při otevírání lomu nalezeno mnoho středověkých střepů a šipek do kuše. Příkop byl asi zasypán, neboť ležel na okraji pole a nyní je parkem přilehlé nemocnice. První písemná zpráva o zdejším sídle pochází z roku 1385, kdy je zmíněn na listině zaznamenávající prodej dvou luk mezi dvěma plzeňskými měšťany. V originále "sita prope castellum dictum Kunczin Hradek", v českém překladu ležící blízko hrádku řečeného Kunčin Hrádek. Prvním známým majitelem byl plzeňský měšťan Vachek z Hrádku, jehož pozemky byly také zmíněny. Další majitelkou byla Ofka (Žofka) z Hrádku, zmíněná roku 1408 jejíž manžel, Jan z Hrádku, vinař, jej prodal s vinicí a sadem Bláhovi Chrtovi, krejčímu, roku 1415. Nový majitel jej opět, o tři roky později, prodává Václavu Bělovi. Ten se dlouho nazýval "seděním na Hrádku". Dalším majitelem byl jakýsi Jakub, syn Zvěstův, a roku 1455 je zván sídlem. Pravděpodobně posledním majitelem byl lazebník Brikcí. Je také docela možné, že byl Kunčin Hrádek zničen roku 1445 poděbradskými v drobné válce proti katolické Plzni. Kunčin hrádek je málo známá, nepřístupná, plzeňská památka ležící na skále na okraji planiny nad ulicí Na Roudné.
Prudký Martin podle P. Rožmberský: Kunčin hrádek a kostel Všech svatých v Plzni, 30.10. 2009
historie

V severní části Plzně za kostelem Všech svatých, původně farním kostelem osady Malice, která tu stávala před založením města Nové Plzně, je dosud poměrně zachovalé, nepříliš velké tvrziště. Směrem k jihovýchodu se ostře svažuje, na severozápadě je od okolí odděleno zřetelným příkopem. I když se okolí hodně mění, tvrziště je pro svůj historický význam zachováno. Je to zbytek původně zemanské tvrze, která po neznámé majitelce Kunce dostala název Kunčin Hrádek. První zpráva o tvrzi, už jako o Kunčině Hrádku, je z r. 1385, kdy ji držel jakýsi Vachek z Hrádku. Od té doby byl Hrádek v držení plzeňských měšťanů, kteří se psávali z Hrádku. Pro tvrz se užívalo jméno Kunčin Hrádek, Hrádek za Všemi svatými či jen Hrádek. Majitelé na ní bydleli; naposledy se uvádí r. 1455 Václav Běl, který prodal Hrádek se zahradou a vinicí Jakubovi Zvěstovi. Ještě r. 1461 se mluví o vinici s tvrzí, ale pak Hrádek jako tvrz mizí a uvádějí se již jen pozemky…  číst dále

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Západní Čechy, Svoboda, Praha 1985, 9.11. 2009

Vývoj událostí místa

• 1385

První zpráva o tvrzi, už jako o Kunčině Hrádku kdy ji držel jakýsi Vachek z Hrádku. Od té doby byl Hrádek v držení plzeňských měšťanů, kteří se psávali z Hrádku.

• 1455

Pro tvrz se užívalo jméno Kunčin Hrádek, Hrádek za Všemi svatými či jen Hrádek. Majitelé na ní bydleli; naposledy se uvádí Václav Běl, který prodal Hrádek se zahradou a vinicí Jakubovi Zvěstovi.

• 1461

Ještě se mluví o vinici s tvrzí, ale pak Hrádek jako tvrz mizí a uvádějí se již jen pozemky v Hrádku.

• 1495

Poslední zprávy o tvrzi. Od té doby zprávy o Kunčině Hrádku mlčí a chalupy s tvrzištěm se staly součástí Severního, původně Malického předměstí Plzně.

Plzeňský kraj,  Plzeň-město  (PM), Plzeň