Na místě tvrze ze 14. stol. postaven zámek poč. 16. stol. Ten v letech 1786–1798 rozšířen a přestavěn v pozdně barokním slohu. Na zámku pobýval profesor Bernardo Bolzano. V současnosti zde umístěn Ústav sociální péče pro mentálně postižené.
hospodářský dvůr před zámkem
Obec Těchobuz se nachází 8 km severozápadně od Pacova a 10 km jihovýchodně od Mladé Vožice. Zámek se rozkládá v západní, horní, části návsi. Veřejnosti není přístupný.
popis

Zámek v Těchobuzi je obdélná patrová budova s mansardovou střechou, hranolovitou věžičkou a cibulovitou bání. Přední průčelí s jednoduchým portálem je bohatě zdobeno, nad portálem se nachází datum 1798. Fasáda členěna lizénovými rámy s květinovým vzorem a reliéfy hlav nebo mušlemi. Před zámkem hospodářský dvůr z poloviny 18. století, uzavřený budovami sýpek.

historie

První písemná zpráva o vsi pochází z roku 1352. Původně zde stávala tvrz ze 14. století. Prvním známým majitelem byl Kuneš z Těchobuzi. Tvrz koncem 14. století zpustla. Na počátku 16. století se ale v obci již zmiňuje zámek. Ten byl v letech 1786–1798 rozšířen a přestavěn v pozdně barokním slohu. V letech 1823–1848 zde pobýval profesor Bernardo Bolzano (1781–1848), matematik, filozof a teolog. U tehdejších majitelů zámku, manželů Hoffmanových, pobýval v době, kdy nesměl působit na pražské Karlově universitě. Napsal zde své největší dílo – Logiku (Wissenschaftslehre). Roku 1945 byl inventář zámku převezen do muzea v Pacově. Zámek byl přidělen ONV v Pelhřimově a byla v něm zřízena ozdravovna pro děti. V letech 1949–1951 proběhly úpravy zámku na dětskou zotavovnu. V současnosti je zde umístěn Ústav sociální péče pro mentálně postižené.

Vysočina,  Pelhřimov  (PE), Těchobuz