Hrad z 14. století. Od roku 1567 se uvádí jako pustý. Nebyl již nikdy obnoven. Dnes turisty oblíbená zřícenina v těsném sousedství Plzně.
Zřícenina hradu Buben
Naprosto jedinečné zříceniny hradu se nalézají v kouzelném prostředí nedaleko vodní nádrže u Kozolup.
28.5. 2002

Stržená lávka přez řeku

K hradu se dá dostat pouze od vesnice Plešnice, přes řeku Mži je pod hradem stržená lávka (jde tudy červená a zelená turistická značka).

Jan Pospisil , 26.10. 2011

historie

Nevelký hrad Buben stával u obce Plešnice na skalnatém ostrohu nad soutokem Plešnického potoka a řeky Mže. Již kolem r. 1170 se sice připomíná Gumpold z Bubna a jméno hradu se ozývá také v přídomku hrabat z Bubna a Varlejchů z Bubna, ale nevíme, proč tomu tak je, zda vůbec někdo z nich byl kdy majitelem hradu. Lokalita Buben se uvádí poprvé až v r. 1349, avšak teprve r. 1390 je označena jako "hrádek Buben" na cestě k Plzni. Nejnovější literatura (D. Menclová) soudí podle dochovaných architektonických detailů, že hrad vznikl již někdy krátce po první třetině 14. století, a to nejspíše v souvislosti s tím, že Karel IV. r. 1333 odňal hrad Nečtiny tamnímu rodu, spřízněnému s Bavory ze Strakonic a užívajícímu přídomku "z Jeřeně". Jeho příslušníci si snad poté vybudovali nové sídlo na Bubnu. Z nich ovšem teprve Heřman z Jeřeně a Nečtin, r. 1379 jmenovaný jako majitel několika okolních vesnic, jež…  číst dále

Hrady, zámky a Tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Západní Čechy, 28.5. 2002

Další texty historie

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

9.4.2018 13:47
Dobrý den, vím že už je téma celkem staré, ale chtěl bych uspořádat hromadnou výpravu kolem, po Šumavě a jejím okolí. Začali bychom hradem Buben a v první den bychom dojeli do Hnačova. Přenocovali bychom v chatových osadách v Hnačově kde bývám často (viz http://www.nadrybnikem.eu/) a další den bychom se už pohybovali po Šumavě, chtěl bych se podívat na slatě. Je to celkem velký výlet ale i výzva (třeba pro mě :D). Jestli byste se chtěli zúčastnit tak mě neváhejte kontaktovat.
3.11.2012 18:06 Kenshin Usagi
Hrad jsem dobyl za nádherného podzimního dne. Je skvěle udržovaný, upraven a lidé se o něho starají. Je tam i velmi důmyslná kasička, kde se dá dobrovolně přispět jako vstupné, na opravu hradu. Kovovou truhlici hlídají dva chlapi u džbánku vína :o)) Je to nádherný hrad a dostat se dá opravdu jen z Plešnice, z druhé strany od mlýna je bohužel zahrádkářská kolonie a soukromé pozemky a když už se dostanete k řece a mlýnu - není most :o))
Doporučuji k navštívení. i po domluvě k táboření.
13.4.2009 20:18 MERLINIT
dá se jít i za nepříliš pěkného počasí.
22.8.2008 19:09 Tomi
Zdravíčko! Krásné, ale nedá se říct uplně klidné :-), místo s krásným okolím (nedaleko 550 let starý Žižkův dub, více jak 550 let starý mlýn). Zřejmě nedávno se zřítila část čtverhranné bašty při severní zdi parkánu, asi by to chtělo zkusit nějáké konzervační práce.
26.7.2007 15:33 petr havlík
Nezbývá mi nic jiného než plně souhlasit s předchozím přízpěvkem,neboť to bylo až smutné, když jsem pohlížel tak na tříletou holčinu jak si s tatínkem vaří ranní čaj vedle hromady bordelu. Nemluvě o sklepních prostorech hradu, kde to spíše připomíná městskou skládku a ne letitou památku. 13.7.2007. Petr
Plzeňský kraj,  Plzeň-sever  (PS), Plešnice