Srostlice dvou původně gotických domů v Dřevěné ulici východně od hlavního plzeňského náměstí. V jeden celek spojena koncem 17. století J. Augustonem. Od roku 1913 spojen s domem čp. 106 na náměstí (Národopisné museum).
Dům od severozápadu

Gerlachovský dům v Plzni

Dům vznikl spojením dvou gotických objektů. Z menšího (levého) Bartlovského domu se zachoval především pozdně gotický portál, pravděpodobně z 80. let 15. století. Větší dům renesančně přestavěl italský stavitel Giovanni Merlian, zvaný Škarpalín roku 1575 (viz letopočet na kartuši honosného portálu). Další úprava proběhla koncem 16. století za Jana Kotorovského ze Lvovan. Roku 1694 získal oba domy plzeňský stavitel Jakub Auguston st., který je barokně sjednotil. Další úpravy proběhly v 19. století, zejména v době, kdy dům patřil hudebnímu skladateli J. Gerlachovi, po němž nese jméno. V letech 1912–13 byl pro potřeby Národopisného muzea spojen s domem čp. 106 na náměstí (dnes Republiky). Tomuto účelu slouží dodnes.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 27.3. 2010

Plzeňský kraj,  Plzeň-město  (PM),