Pozůstatky hradu založeného před r. 1313. Pobořen husity r. 1420 a obnoven Vilémem z Nečtin. Zřejmě za Gutštejnů r. 1478 při domácí válce vypálen a opuštěn, r. 1558 se uvádí jako pustý. Poté rozebírán na stavbu nedalekého stejnojmenného dvora.
Hrad se nalézá nedaleko Města Touškova, odkud k němu přes dvůr Komberk vede zelená turistická značka a pokračuje do Dolního Vlkýše.
7.7. 2002
historie

Na místě někdejšího hradu Komberka je dnes pastvina a sad. Někdejší hradiště je zcela zarostlé křovisky i ovocnými stromy a pokryto drnem, takže z hradu nejsou patrny již ani trosky. Pouze terénní vlny a otesaná skála dovolují částečně ověřit údaje starších autorů (A. Sedláček, G. Schmidt), kteří snad ještě viděli na Komberku zřetelnější pozůstatky hradu a o jejichž popis se musíme opírat. Cesta k hradu Komberku vedla po úbočí kopce ve směru od nedalekého stejnojmenného dvora či spíše od silnice mezi ním a Městem Touškovem k severozápadnímu rohu předhradí, jenž byl ještě zvenčí zpevněn baštou se srubem. Rozsáhlé předhradí (asi 80 x 60 m) bylo obklopeno ze tří stran náspem, na jihu navíc i příkopem, na západě pak kryto vyvýšeninou vlastního hradu. Ten byl poměrně malý a oddělen od přehradí na své nejnižší, jihovýchodní straně příkopem a valem a padacím mostem vedoucím k bráně. V nejvyšší, severní části hradu je dosud patrná…  číst dále

Další texty historie

půdorys hradu