Podélný tribunový kostel s apsidou z poč. 13. stol., přestavěn goticky (přel. 15./16. st.), renesančně (1608) a barokně (1722, 1740, 1755, 1787). Z cenných prvků románské zdivo, ústupkový portál s tympanonem a sloupy tribuny, gotický portál, barokní oltář a epitaf.
kostel od jihovýchodu
Graficke pismenko Libčany se nacházejí ve svahu severně od silnice II/611 Hradec Králové – Poděbrady – Praha, pohledově dominantní kostel stojí ve středu obce. Obec je přístupná autobusovými linkami spojujícími Hradec Králové s Nechanicemi, Chlumcem nad Cidlinou či Novým Bydžovem. Kostel je přístupný v době konání mší každou neděli v 8:00. Farnost nemá vlastního kněze, je spravována farářem z Dobřenic.

přehled dějin
    Ves Libčany patří k nejstarším na Hradecku. Podle některých autorů (A. Merhautová) byly Libčany uvedeny v zakládací listině opatovického kláštera (falsum hlásící se k r. 1073), E. Nohejlová-Prátová však jméno „Liubichas“ vykládá jako Libišany, tedy ves západně od Opatovic. Někdy na konci 12. či na počátku 13. století zde byl postaven románský tribunový kostel. Datování jeho vzniku kolísá, V. Mencl jej nejprve zařadil do 20. let 13. století,

románský kostel
    Románský kostel v Libčanech představoval charakteristický typ bezvěžového orientovaného (odchylka od osy východ-západ je jen cca 10°) venkovského tribunového kostela s obdélnou lodí zakončenou půlkruhovou apsidou. Stavbu zřejmě prováděli místní kameníci vycházející z různých inspiračních zdrojů, jejichž prvky užili ve zjednodušené formě. Dochovaná loď je 16,7 m dlouhá, 11,1 m široká, 10,5 m vysoká. Vyzděná je z kvalitních pískovcových kvádříků

přestavby kostela
    Při pozdně gotických úpravách na přelomu 15. a 16. století byl do západního průčelí vložen nový vstupní půlkruhem zakončený portál. Stojky ostění vyrůstající z pravoúhlé trnože jsou tvořeny dvěma pruty oddělenými výžlabkem, ve spodní části jsou pruty rozšířené a šroubovitě rýhované. Dosavadní vstup na tribunu nad novým portálem byl zrušen a nový byl proražen v úrovni terénu v jižním průčelí při jihozápadním nároží. Vedl do jižního pole

mobiliář
    Mobiliář pochází z různých dob, dvě nejcennější části, hlavní oltář a epitaf, vyšly z dílny M. Brauna kolem roku 1740, kdy se kostel stal rodovým pohřebištěm Straků z Nedabylic. Hlavní oltář je zasvěcen Nanebevzetí Panny Marie. Nad oltářní menzou s čelní stranou zdobenou reliéfem Obětování Izáka stojí kolem mohutné zděné tumby sousoší dvanácti apoštolů přihlížejících Nanebevzetí Panny Marie. To bylo původně znázorněno dřevěným sousoším Panny

není známo
     Hradec Králové  (HK)