Zachovalý pahorek tvrziště z 14. století jižně od kostela v soukromé zahradě, částečně poškozen stavbou rodinných domků v 70. letech 20. století. Viditelný přes plot.
Graficke pismenko Stárkov se poprvé připomíná r. 1321, kdy náležel Bohušovi ze Stárkova, který byl členem rodu zvaného ze Skalice. Za jeho předka lze považovat Petra ze Skalice, doloženého v l. 1238–1241. Příslušníci tohoto rodu kolonizovali v druhé polovině 13. století oblast na pravém břehu řeky Metuje a v té době byl asi též založen Stárkov. Z dalších majitelů je možné uvést v l. 1359–1371 Rubína ze Stárkova. V r. 1393 již náležel Stárkov Matěji Salavovi z Lípy, který přenesl správu stárkovského statku na nově založený hrad Skály. V souvislosti s těmito prvními majiteli se sice ve Stárkově tvrz nepřipomíná, ale o její exitenci svědčí tvrziště, které se ...
Petr Nožička, (Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989), 25.6. 2009

Náchod  (NA)