Moje místa 0
Barokní kostel na severním předměstí hrazeného města z let 1706–10 nahradil původní svatyni z roku 1381, stojící vedle něj. Věž postavena 1873. Obklopen bývalým hlavním městským hřbitovem (do 1885), z něhož zachována jedna hrobka a torsa náhrobků.
pohled od severozápadu

Kostel Narození Panny Marie v České Lípě

Graficke pismenko Původní kostel na severním předměstí založen roku 1381. Po úpravách, způsobených válečnými devastacemi v 15. a 17. století nahrazen barokní novostavbou, po jejím dokončení roku 1710 (?) zbořen.
Nový kostel postavil zřejmě v letech 1706–10 stavitel Josef Abbondio. Sloužil především jako hřbitovní, farní funkci začal plnit po demolici původního farního kostela sv. Petra a Pavla v centru města. Roku 1873 získal nástavec jižní věže, roku 1885 byl zrušen okolní hřbitov. Poslední oprava v 80. letech 20. století.
Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 29.11. 2008

historie

Původně za krále Václava IV. zde stál malý kostelík, jehož zakládací listiny potvrdil generální vikář Jan z Pomuku (pozdějším sv. Janem Nepomuckým). Tento kostelík byl zničen husity a po mnoha požárech vždy znovu postaven. Avšak dřevěný. Roku 1710 byl vystavěn kostel z kamene s dnešní podobou. Roku 1873 byla vystavěna věž a zavěšen zvon, který pocházel ze zaniklého děkanského kostela. Ten byl během 1. světové války zničen.

popis

Hlavní oltář v kostele pochází z roku 1718. Původně na něm stávala socha Madony, pocházející z konce 15. století, která byla přenesena do kostela sv. Máří Magdaleny, dnes zde stává socha Matky Boží, původně z předsíně kostela, a je nejnovějšího původu. Obraz oltáře není původní. Vedle jsou situovány sochy sv. Františka a sv. Antonína Paduánského. Malba stropu vyobrazuje církevní otce: Řehoře s holubicí, Ambrože s úlem, Augustina se srdcem a