Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Moravská Třebová, Moravská Třebová
Hrady.cz
Původně hrad ze 14. st. Koncem 15. st přestavěný na zámek. Portál patří mezi první renesanční památky u nás. Po požáru v r.1509 rozšířován. Roku 1643 jej vydrancovali Švédové. V r. 1840 vnitřní zámek (bývalý hrad) vyhořel a byl z větší části stržen.

Prohlídkové okruhy:

Poklady Moravské Třebové: Prohlídka s průvodcem. Expozice začíná obdobím humanismu a renesance, která zanechala v Moravské Třebové významné stopy. K nejvýznamnějším památkám patří bezesporu flanderská tapiserie z počátku 16. století s námětem z řecké mytologie. Výjimečné jsou také portrétní medailony Ladislava z Boskovic a jeho manželky Magdalény z Dubé a Lipé, kteří nechali původně gotický hrad přestavět na renesanční zámek, o čemž svědčí dosud zachovaný portál z roku 1492, který je nejstarší dochovanou renesanční památkou na sever od Alp. Návštěvníci uvidí i renesanční tapisérii s námětem z řecké báje o Ifigenii ze začátku 16. století, renesanční epitaf, obraz Madony pocházející z italského ...

Stručná historie hradu:
    1270 - město Třebovou založil Boreš z Riesenburka krátce před tímto rokem; v této době existoval na blízkém vrch hrad (Třebovské hradisko) 1325 - po vymření rodové větve získali panství páni z Lipé 1365 - hrad prodán Janu Jindřichovi - formulace zápisu naznačují, že již stál hrad ve městě 1422 - purkrabí Bočka z Kunštátu vydal hrad slezskému vojsku 1464 - v zápise panství Zdeňka z Postupic se mluví o hradě v městě Třebové 1486 - koupil

M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, 2.4. 2004
    Zámek Moravská Třebová
    Svou architekturou patří moravskotřebovský zámek k nejvýznamnějším památkám ve střední Evropě. Spletitá historie vlastníků panství počala kolem poloviny 13. století. Význačným mužem v dějinách celého města i stavby byl Ladislav Černohorský z Boskovic, který v duchu rané renesance konce 15. století započal přestavbu původního hradu na zámek. Z tohoto období pochází i pískovcový portál průjezdu do nádvoří, který patří mezi nejstarší památky