Stopy hradu neznámého původu i doby založení nad soutokem Hluckého a Bažinského potoka u osady Hluky. Dispozici hradu vévodí homolovitý pahorek, možné místo, kde stála věž. Pod ním nevelká plošinka, kde by mohl být palác.
Pahorek, kde pravděpodobně stála věž
Zbytky hradu se nacházejí nad částí obce Kounova, zvaná Hluky. Hrad se nachází cca 300 metrů po silnici 309 směr Deštné. V těchto místech silnice se nachází dřevěná autobusová zastávka a těsně za ní odbočka silnice. Stoupnete-li si v místech, kde je ona malá odbočka na jakoby křižovatku a to do protisměru (cesta Deštná - Kounov), a podíváte se směrem na onu autobusovou zastávku, tak za ní je kopec a na jeho vrcholu zbytky hradu Hluky. Je trochu podobný hradu Dobřany, ale zmenšený. Skládá se z vnitřního hradu, kde jsou náznaky paláce a věže, přístup byl asi od věže na protilehlý kopec, kde mohla být strážní věž, menší a hrazení do lesů. V té době byly lesy neprůchodné. Z onoho kopce sestup pod jádro hradu, kde jsou fragmenty bočních hradeb. Tam bylo podhradí, kde mohli kupci za poplatek přenocovat. Vstup do podhradí byl směrem k zmiňované zastávce, kde dle zachovaného výřezu ve skále byla zřejmě brána s věží, nebo jen věž. Terén naznačuje, že byl přístup na hrad touto cestou. V nižší části kopce je malá plošinka, kde mohla být strážní věž, cesta se tu lomila, ale to je již jen dohad.
Ing. Trnovský, 20.5. 2005
historie

Hlucký hrad se nachází asi půl kilometru proti proudu potoka od obce Hluky nad dnešní Poláčkovou pilou. Hrad byl vystavěn na ostrožně nad soutokem Hluckého a Bažinského potoka, při jeho stavbě bylo využito četných skalních útvarů, lze jej proto (s jistou nadsázkou) řadit do skupiny hradů skalních. Přístup do hradu byl patrně zespodu, od potoka. Zde se přichází nejprve na spodní plošinu (o rozměrech 8 x 15 m) umístěnou na poměrně vysoké skále nad potokem. Lze předpokládat, že zde stála hradní brána a patrně i další objekty. Na jižním konci této plošiny začíná mimořádně zajímavý útvar, totiž jakýsi koridor, jehož boky jsou po celé délce chráněny skalními hřebeny (snad i uměle přitesanými) vysokými okolo dvou metrů. Tento koridor, široký 10 a dlouhý 12 metrů strmě stoupá z úrovně dolní plošiny na úroveň plošiny horní, vzhledem k jeho sklonu zde lze předpokládat dřevěné schodiště do vnitřního hradu. Jádrem obytné části hradu byla horní plošina…  číst dále

Další texty historie

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek