Moje místa 0
Zaniklý hrad, o kterém prameny mlčí, nacházející se na ostrožně Zámeckého vrchu s dochovaným zbytkem příkopu. Podle sběrem získaných archeologických nálezů je hrad datován do 13. stol.
Pohled na jádro od západu
Západně od pahorku jsou naznačené dvě plošiny
© Luděk Pitter 01/2007
Graficke pismenko Nejlepší přistup k hradu je z obce Háje cestou k bývalému rekreačnímu středisku. Cesta končí těsně pod vodojemem. Pahorek s vodojemem lze obejít po jeho západní straně. Za vodojemem je stará cesta a nad ní se prudce zdvíhá terén, snad bývalý val a za ním je naznačen příkop a další strmé stoupaní na vrchol. Od západu je výstup na vrchol Zámeckého vrchu pohodlnější. Půjdete-li naznačeným příkopem po severovýchodní straně vrchu uvidíte ve stráni pruh kamenů vytvářející jakoby náznak zbytků hradby.

historie

FUNKŠTEJN (okr. Karlovy Vary) — zaniklý hrad na jednom ze tří vrcholů výrazného Zámeckého vrchu nad obcí Háje (původně Funkenstein). Písemné prameny o hradu mlčí. Stejnojmenná vesnice se jako příslušenství Andělské Hory poprvé připomíná až okolo roku 1536, k roku 1567 se uvádí les Schlossberg. Sběrem získané archeologické nálezy dokládají existenci hradu ve 13. století. Nevelká jednodílná dispozice okrouhlého obrysu zaujala konec

L.P. (Durdík T., Ilustovaná encyklopedie Českých hradů, Libri, 2000, str. 141, obr. 270), 25.6. 2007
    O hradu není mnoho zpráv. Až roku 1536 je zmiňována stejnojmenná vesnice jako příslušenství Andělské Hory. Podle sběrem získaných archeologických nálezů je hrad datován do 13. stol.
    L.P. (Durdík T.: Ilustovaná encyklopedie Českých hradů, Libri, 2000), 25.6. 2007

Časová osa