Tvrz rytířů z Lipnice ze 14. stol., v 16. stol. v majetku Vorreiterů a Fictumů. Od r. 1644 v držbě Nosticů, kteří ji přestavěli na zámek. R. 1719 jej získalo město Loket, r. 1815 prodán J. D. Starckovi. R. 1835 zbořen či přestavěn na pivovar. Zámek a obec zanikly v 70. letech 20. století.
Lipnická tvrz se stejnojmennou vsí je poprvé připomínána r. 1353 jako loketské léno rytíře Jindřicha. R. 1359 ji již držel jeho nástupce Frencl z Lipnice. V letech 1514 a 1525 byla tvrz v majetku Sebalda Vorreitera a Martina z téhož rodu. Roku 1586 žili na tvrzi bratři Kašpar a Volf Fictumové, kteří ji někdy po tomto roce přestavěli. V r. 1620 prodal Wolf Fictum lipnickou tvrz městu Lokti, kterému byla po porážce stavovského povstání zkonfiskována. R. 1623 koupila tvrz Máří Magdaléna Herntlová z Leuttensdorfu, rozená Pístnicová. Od r. 1644 patřila Lipnice sokolovských Nosticům, kteří nahradili tvrz zničenou během třicetileté války zámeckou novostavbou. Od Nosticů koupilo r. 1719 zámek město Loket, jež jej r. 1815 prodalo regionálnímu průmyslníkovi J. D. Starckovi. Ten měl zámek r. 1835 zdemolovat a na jeho místě vystavět pivovar, avšak spíše než o úplnou demolici se jednalo o přestavbu. Zámek zanikl společně s obcí v polovině 70. let 20. století.
Jan Boukal, zdroje: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl IV. - Západní Čechy,Praha 1985, Tomáš Karel - Vilém Knoll - Luděk Krčmář, Panská sídla západních Čech - Karlovarsko, České Budějovice 2009, http://www.omks.cz/cz/vypis.php?ty, 23.2. 2013
Karlovarský kraj,  Sokolov  (SO), Vintířov