Hrady.cz
Ukázka vývoje dobývání uhlí od r. 1782 po současnost v lokalitě bývalého Dolu Anselm v Ostravě. Zahrnuje především stroje a zařízení, z nichž část je předváděna v provozu. Důlní expozice je zpřístupněna fáráním jámou.
Vstup do areálu hornického muzea a Dolu Anselm.
Graficke pismenko Velkým turistickým lákadlem pro zaryté Ostravany, ale i pro každého návštěvníka tohoto kraje, je Hornické muzeum OKD Landek, které je největším hornickým skanzenem v České republice. Hornické muzeum se nachází v Ostravě - Petřkovicích při západním úpatí vrcholu Landek (280 m.n.m), který se vypíná nad soutokem řeky Odry s Ostravicí, a jeho areál je tvořen prostorem a objekty bývalého Dolu Anselm, dříve také Masaryk či Eduard Urx. Muzeum bylo otevřeno dne 4.prosince 1993 na svátek sv. Barbory, patronky horníků. Vrchol Landek a jeho nejbližší okolí bylo v roce 1992 vyhlášeno za Národní přírodní památkou. Je to světově známá lokalita z hlediska ...

Landecká Venuše
    Lokalita Landek je známá především svým světoznámým unikátem, který představuje nález landecké Venuše – 46 mm vysoké torzo ženy vyřezané z krevele. Svým štíhlým až „kubistickým“ tvarem se odlišuje od běžných paleolitických venuší. Je to jediná štíhlá venuše v Evropě.
    Jan P. Štěpánek, web, 18.4. 2006
    Historie Dolu Anselm
    Jáma, či také Důl Anselm, byla založena z popudu olomouckého arcibiskupství v roce 1835. O pět let později přešel celý důl do majetku Salomona Meiera Rotschilda, který přivedl na Ostravsko svůj velký kapitál. Dů získal jméno Anselm po synovi Salomona Rostchilda. Spolu s dalším petřkovickým dolem "Oskar" byl v roce 1894 prodán Vítkovickému hornímu a hutnímu těžířstvu. Dolování na jámě Anselm, později přejmenovaném na důl Masaryk či Ed. Urx, bylo

Jan P. Štěpánek, Ostrava 1880 - 1939 (I. Korbelářová a kol., Wart 2000), 18.4. 2006