Arenda byla postavena v roce 1726 jako sýpka a byty ředitele velkostatku a jeho podřízených. V roce 1875 byla upravena na panské obydlí. Od poloviny 20. století slouží zemědělským účelům a chátrá.
Pohled na budovu Arendy od fotbalového hřiště
© Jan P. Štěpánek 06/2006
Graficke pismenko Kdokoliv projíždí kolem Starého Jičína z Olomouce na Frýdek – Místek, nemůže ujít jeho pozornosti zvláštní patová budova s mansardovou střechou, stojící osamoceně ve svahu k městečku. Jedná se o budovu tzv. Arendy (arenda – lat. nájem či druh nájmu, při kterém se pozemek nejen užívá, ale berou se z něj i požitky na základě vynaložené práce arendátora). Budova Arendy stojí při bývalé panské zahradě na rozhraní Starého Jičína a obce Jičiny. Byla sídlem vrchního úřadu, jenž měl původně právo hrdelní, které městečko Starý Jičín získalo v 18. století. Budova Arendy byla postavena v roce 1726. Později sloužila i jako sýpka a byty ředitele ...
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek, 2003), 3.7. 2006

Historie starojické arendy
    Jednopodlažní budova byla postavena po roce 1726 v dolní části zámecké zahrady. Tato bývalá správní budova byla po prodeji zámku roku 1875 upravena jako panské obydlí. Dříve sloužila arenda také za sýpku a byly zde byty ředitele velkostatku i jeho úředníků. Po Seilernech přechází do majetku rodu Deymů ze Stříteže. Deymové koupili velkostatek roku 1906 a od roku 1908 bydleli trvale na Starém Jičíně. JUDr. Maria Bedřich František Xaver Deym (n.