Původně renesanční radnice Moravské Ostravy prošla v 16. - 19. století řadou přestaveb a úprav. Od roku 1935 sídlo zdejšího musea.
pohled na radnici z náměstí
© Jan P. Štěpánek 06/2005
Graficke pismenko Původní radnici města Ostravy, tzv. Starou radnici, lze snadno nalézt. Nachází se na západním konci jihovýchodního nároží centrálního Masarykova náměstí. První zmínka o ní pochází z roku 1539, kdy byla patrně postavena za účasti zedníka Matyse. Při velkém požáru města v r. 1556 vyhořela a následovně byla znovu postavena. Při ní byla B. Vlachem vystavěna zděná věž, která však dlouho nebyla dokončena. Při opravě po požáru v roce 1675 dostala věž nový ochoz s balustrádou. Na počátku 18. století byla věž v takovém stavu, že hrozilo její zřícení, proto se městská rada rozhodla jí v letech 1737-40 opravit podle projektu Martina Kellera ...
Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K. Kuča), 4.7. 2005