Kostel vystavěn v letech 1699–1702. Areál sloužil jako poutní místo mariánského kultu. Na hlavním oltáři umístěna pozdně gotická Madona. Omítnutá zděná stavba. V západním průčelí hranolová věž zakončena bání s lucernou a makovicí. Kostel postupně opravován. Památkově chráněn od roku 1965.
Kostel Narození Panny Marie v Dubnici
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Obec Dubnice leží severovýchodně od České Lípy a jihovýchodně od Jablonného v Podještědí. Dubnice je vzdálena asi 11 km od Mimoně a nebo 7 km od Jablonného. Spojení do obce je autobusy, nejbližší vlaková stanice je v Jablonném v Podještědí. Kostel stojí při silnici v centru obce na svahovitém hřbitově.

historie

Raně barokní kostel byl vystavěn v letech 1699–1702, přestavěn pak na počátku 19. stol. Současná podoba areálu vznikla na počátku 19. století. Celý areál sloužil jako poutní místo rozšířeného mariánského kultu, jak dokládá pozdně gotická Madona umístěná na hlavním oltáři. Pozdně gotická socha byla na oltář umístěna na konci 17. století. Kostel Narození Panny Marie je obklopen hřbitovem s ohradní zdí.

popis

Kostel Narození Panny Marie je omítnutá zděná stavba. Je to jednolodní chrám s užším pětiboce uzavřeným presbytářem, s bočními kaplemi při severní a jižní straně lodi. V západním průčelí stojí hranolová věž. V ose západního průčelí pravoúhlý portál s volutami, s profilovanou supraportou. V bocích dva pravoúhlé portály. Nad hlavním portálem dvě sdružená okna v šambránách s uchy a kapkami, nad bočními portály jednoduchá okna rovněž v šambráně.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.