Renesanční letohrádek v sousedství zámku postavil Jetřich Jiří Berka r. 1583. Do 19. století sloužil k pobytům panstva, poté jako barvírna a hostinec. Od r. 1931 slouží muzejním účelům. Patrová budova s klenutými arkádami má dochovaná sgrafita.
pohled od jihovýchodu
Graficke pismenko Državy Ronovců, dělících se o vládu nad severočeským územím s Markvartici, se rozkládaly od Horní Lužice k jihu až za Dubou. Podle pozdější pověsti daroval tuto krajinu Hovorovi, praotci pánů z Lipé, kníže Jaromír. Podle jiné pověsti bylo město Česká Lípa založeno v r. 1059 Jakubem Berkou. Jisté je, že toto území patřilo Ronovvům od prvé poloviny 13. století. Zakladatelem rodové moci byl snad Smil Světlík, v l. 1193 až 1197 druh pozdějšího krále Přemysla I. v exilu a po návratu do vlasti purkrabí žitavský. Purkrabími severočeských a hornolužických královských hradů byli Smilovi synové a vnuci, z nichž se území svěřená jim do správy ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 12.8. 2005

Liberecký kraj