Hrady.cz
Zakladatelem stříleckého hřbitova byl Amand Antonín z Petřvaldu. Jeho plocha je téměř 2000m2, vyvyšuje se nad okolním terénem a obíhá ho hradba z pískovcových kvádrů.Je vyjímečným uměleckým dílem z období baroka a sochařského umění té doby. Autorem sochařské výzdoby byl moravský sochař Bohumír Frič.
© Roman Řezáč 05/2003
Graficke pismenko Zakladatelem stříleckého hřbitova byl Amand Antonín z Petřvaldu. Jeho plocha je téměř 2000m2, je uměle vyvýšen nad okolním terénem a celý ho obíhá hradba z pískovcových kvádrů. Je vyjímečným uměleckým dílem z období baroka v rámci celé ČR a ukázkou sochařského umění té doby. Autorem sochařské výzdoby byl moravský sochař Bohumír Frič.

historie

Střílecký hřbitov nechal vybudovat tehdejší majitel stříleckého a tovačovského panství, Antonín Amand Petřvaldský z Petřvaldu v letech 1730-1743. Autorství projektu se připisuje Ignáci Josefu Ciranimu z Bolleshausu (1700-1758). Autorem sochařské výzdoby byl moravský sochař Bohumír (podle matriky Gottfried) Frič, jenž byl žákem a spolupracovníkem slavného sochaře Jiřího Rafaela Donnera. V letech 1957-1958 proběhla celková rekonstrukce hřbitova. V

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.obecstrilky.cz/barokni-hrbitov-ve-strilkach a další, 9.1. 2017