Opevněné raně středověké hradisko na ostrožně nad Týnečkou bylo ze tří stran chráněno příkrými svahy, dobře přístupné bylo pouze z východu, kde se dal ještě v 19. stol. pozorovat znatelný obloukový val. Na lokalitu poprvé r. 1885 upozornil J. Havelka a později ji popsali V. Houdek a I. L. Červinka.
© Luděk Vláčil 05/2017
Graficke pismenko Lokalita příznačně zvaná Hradisko je vzdálená asi 1,5 km východně od středu obce v nadmořské výšce asi 299 metrů n. m. Dnes se na místě nachází památník vzniku republiky z r. 1921. V prostoru hradiska je ohniště s posezením a jsou zde rozmístěny lavičky. Od r. 2010 lokalitu částečně pokrývá tzv. Háj Malého Noe. Z hradiště je krásný výhled na obec a okolí. V místech archeologických nálezů je bez dohledu archeologů zakázané hledání s detektorem kovů.

historie

Obec Velký Týnec leží v místech, kde se nacházelo sídliště již v pravěku. Dokazují to nálezy prehistorické keramiky, nástrojů a kosterních pozůstatků, které dokumentují nepřetržité osídlení obce a jejího okolí od mladší doby kamenné po středověk. Týnec se poprvé uvádí v listině z roku 1207 pod názvem Tynech. Samotné opevněné výšinné sídliště se nacházelo východně od současné obce, na místě příznačně nazývaném Hradisko, ve výšce asi 299 m n. m.

Luděk Vláčil - zdroj: Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku Miloš Čižmák, Libri., http://www.velkytynec.cz, 25.5. 2017