Zvonice s alpskými prvky postavena v roce 1863. Nechal ji postavit hrabě Theodor z Thunu. Stojí na čtvercových základech původní zvoničky ze 17. století. V roce 2005 kompletně zrekonstruována. Památkově chráněna od roku 2001.
Zvonice tyroského typu v Cholticích
© Pavel Vítek 10/2015
Graficke pismenko Městys Choltice leží 7 km jihovýchodně od Přelouče, 6 km severozápadně od Heřmanova Městce a 14 km jihozápadně od Pardubic. Dřevěnou zvonici najdeme v Cholticích nedaleko cesty vedoucí vpravo před hlavním vstupem do zámku a jeho obory.

historie

Zvonici vystavěnou v alpském stylu nechal v roce 1863 postavit hrabě Theodor z Thunu. Vzdal tím hold Alpám, kde se uzdravila jeho dcera. Tento alpský styl je u nás málo k vidění. V současnosti je zvonice zajímavou architektonickou památkou. Od poloviny 18. století však byla povinným zařízením pro vyhlašování především požáru a jiného nebezpečí.

popis

Současná zvonice stojí na čtvercových základech původní zvoničky ze 17. století. Ta po zásahu blesku shořela. Spodní vyzděná část pokračuje mírně kónickou dřevěnou konstrukcí s prkenným opláštěním. Zastřešení zvonice je sedlové, v hřebeni je umístěn křížek. Zvon je ukryt za okny s dřevěnými žaluziemi. Ve dvou třetinách výšky je po obvodu svislé obložení z vyřezávaných latí, které společně s krátkou stříškou navozuje zdání ochozu. V roce 2005

věž
    Pardubický kraj