Moje místa 0
Tvrziště s obdélnou plošinou s hosp. budovou se středověkým suterénem.V r. 1382 se uvádí Václav z Bořic a Mikulovic, v l. 1403–17 Petr z Bořic, r. 1416 jako majitel tvrze. Po r. 1591 ztrácí sídelní funkci, má jen hospodářskou, r. 1652 je přestavěna na myslivnu, r. 1790 na hostinec, r. 1927 zbourána.
Pohled na pahorek tvrziště
Graficke pismenko První zmínka o vsi je z roku 1349, kdy je zde uváděn kostel patřící litomyšlskému biskupství. V roce 1382 se uvádí jako první majitel vsi Václav z Bořic a Mikulovic, v letech 1403–1417 Petr z Bořic, jenž je v roce 1416 uváděn jako majitel tvrze. V roce 1541 se zde uvádějí Hynek, Václav a Pavel Bořičtí z Hostovic. Roku 1588 Jan Bořický z Hostovic prodává panství Václavovi Lukavskému z Lukavice. Tento majitel téhož roku postupuje panství Jiřímu Adlspachovi z Damsdorfu, který jej dál v roce 1591 prodává Markétě Berkové z Lípy. Ta roku 1591 připojuje Bořice k Chrasti, tvrz ztratila svoji sídelní funkci ...
Petr Nožička, čerpáno z Encyklopedie českých tvrzí, 1. dílo, Argo, Praha 1997, Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku VI, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 3.4. 2012

popis

Pahorek tvrziště u domu č.p. 66 s horní obdélnou plošinou byl nasypán dle nálezů v druhé polovině 14. století. Úlomek vypálené mazanice dokazuje, že zde existovaly dřevěné konstrukce. Na tvrzišti pod nevelkou hospodářskou budovou se nachází suterén s dvěma místnostmi středověkého původu.
    Petr Nožička, čerpáno z Encyklopedie českých tvrzí, 1. dílo, Argo, Praha 1997, 3.4. 2012