Hrady.cz
Barokní pískovcová kašna na místě středověké kašny, vytvořená r. 1789 sochařem Janem Václavem Prchalem. Centrální plastika představující antickou bohyni Amfitrité byla osazena roku 1797. Kolem je pás dlažby z 19. století.
kašna Amfitrité na jihlavském náměstí
© Milan Caha 09/2010
Graficke pismenko Jedna za dvou barokních kamenných kašen na jihlavském náměstí, které na místě dřevěných středověkých kašen zřídilo město v roce 1789. Plastickou výzdobu vytvořil sochař Jan Václav Prchal. Kašny mají identickou pískovcovou podnož s poloplastikami delfínů, mořských panen a lastur s chrliči. Liší se centrální plastikou, u této kašny představující mořskou bohyni Amfitrité, dceru mořského boha Nérea a jeho manželky Dóridy (na druhé je socha antického boha moře Poseidona – Neptuna). Socha Amfitrité byla osazena roku 1797. Kolem kašny je pás původní dlažby z 19. století.