Vodopády najdeme na Opatské stezce I., která začíná u vstupní Rožmberské brány kláštera ve Vyšším Brodě. Nachází se na říčce Menší Vltavici (cca 1,5 km od kláštera). Jedná se o skupinu mimořádně vysokých vodních kaskád po celé cestě, která vrcholí právě největší kaskádou - vodopádem sv. Wolfganga.
Wolfgangův vodopád - horní část
Vyšší Brod je malé město v jižních Čechách. Bylo založeno na řece Vltavě a je nejjižnějším městem ČR. Původní osada vznikla nejpozději ve 12. století a náležela k Rožmberskému panství. V r. 1259 zde založil Vok I. z Rožmberka cisterciácký klášter. Kromě něj zde ještě naleznete farní kostel sv. Bartoloměje, kapli sv. Josefa, radnici a poutní místo Maria am Stein. V prostoru kláštera najdete Poštovní muzeum, v němž je expozice dějin poštovnictví na našem území od r. 1526 do současnosti. Z přírodních zajímavostí je zde kromě zmíněných Wolfgangových vodopádů na Opatské stezce i Přírodní park Vyšebrodsko a národní přírodní rezervace Čertova stěna - Luč. V obci začíná tzv. šumavská cyklostezka. U Vltavy mezi klášterem a železniční stanicí je kemp, hojně využívaný vodáky. U něj začíná splavný úsek dolní Vltavy mezi Vyšším Brodem a Boršovem nad Vltavou, který je vodácky nejfrekventovanějším úsekem v ČR.
Wikipedie, mapy.cz, Jaroslav Špiroch, 31.10. 2020
popis

Vodopády sv. Wolfganga najdete na Opatské stezce I., která začíná u vstupní Rožmberské brány cisterciackého kláštera ve Vyšším brodě. Od tohoto výchozího bodu vede žlutě značená turistická trasa. Trasa je dlouhá 3,7 km, opisuje osmičku a vrací se zpět ke klášteru. Po cestě se z infotabulí dozvíte například o umění starých kameníků nebo Opatském kanálu. Nabízí se i možnost napít z údajně léčivé studánky (i přes připravené hrnečky při naší návštěvě ale nefungovala). Po celé cestě uvidíte malé a velké kaskádovité vodopády, které tvoří říčka Menší Vltavice, vrcholící na nejvzdálenějším místě největším vodopádem sv. Wolfganga. Pod vodopádem je vybudován dřevěný můstek. Tato část je jedním z nejkouzelnějších koutů Vyšebrodska i celého Lipenska. Divoká a nespoutaná příroda, kde při troše štěstí uvidíte skorce vodního, ledňáčka či raka kamenáče.

Lipensko.cz, J.Špiroch, 1.11. 2020

Jihočeský kraj,  Český Krumlov  (CK), Vyšší Brod