Barokní kostel byl postaven v l. 1702-1705 na místě původní kaple. R. 1838 byla přistavěna sakristie a r. 1859 nová věž. Zvony a varhany pocházejí ze zrušeného kostela Znojemského. Zajímavostí je pravidelný osmiúhelný půdorys kostela a otočný kříž na oltáři, který dříve stával v polích.
© Luděk Pitter 11/2004
Kostel Nalezení sv. Kříže stojí při silnici na Jihlavu nedaleko zámku. Kostel má zajímavý půdorys osmiúhelníku, ke kterému na jedné straně přiléhá sakristie a na protější, západní straně, hranolová věž. Před kostelem je socha sv. Jana Nepomuckého z r. 1736, která dříve stávala před hrází návesních rybníků. Autorem sochy je Jan Jiří Willand.
26.2. 2005
historie

Barokní kostel byl postaven v l. 1702-1705 na místě původní kaple. Poměrně nezvyklý je půdorys kostela, který tvoří pravidelný osmiúhelník. V kostele původně sloužili mše jezuité, po zrušení řádu císařem Josefem II. r. 1773 přešel pod duchovní správu Zhořského kněze. Od r. 1826 měla obec svého vlastního kněze. R. 1838 byla přistavěna sakristie a r. 1859 byla přistavěna nová věž, kostelní zvony a varhany pochází ze zrušeného kostela Znojemského. Zajímavostí je otočný kříž na oltáři, který původně stával v polích a lidé jím otáčeli na ochranu před bouřkami a krupobitím.

5.3. 2012

pověsti

Pověst týkající se kříže vypravuje, že byl vztyčen na místě v polích tam, kde došlo k několika vraždám a loupežím (zaznamenáno v letopisech bývalého jezuitského kláštera v Jihlavě).

Vysočina,  Jihlava  (JI), Jamné