Zámek byl postaven na místě starší tvrze v 15. stol., podle některých pramenů to však bylo až v 80. letech 16. stol. rodem Valdštejnů. Barokní úpravy byly provedeny na začátku a na konci 18. stol. Dnes je zámek v majetku obce a slouží jako sídlo Obecního úřadu.
Zámek od jihozápadu
Při silnici na Opatov se nachází dnes již zrekonstruovaný renesanční zámek, který byl postaven nejspíše na základech bývalé tvrze podle většiny autorů ji ve 14. stol. postavili Hrutovicové. Po roce 1945 se zámek stal majetkem místního zemědělského družstva a postupně chátral. V roce 2000 jej odkoupila obec Kněžice a začala s rekonstrukcí. Rekonstrukce byla ukončena v říjnu 2003 a dnes na zámku najdete kromě sídla radnice také restauraci a muzeum. Zámek je tvořen volně stojící jednopatrovou dvoutraktovou budovou s trojicí věží.
4.3. 2005
historie

První písemná zmínka o Kněžících je z roku 1222. Ve starých pramenech je v obci vzpomínán hospodářský dvůr – tvrz snad z poloviny 14. stol., kterou vybudovaly Hrutovicové. Podle některých autorů tvrz zanikla koncem 15. stol. Podle jiných autorů byl na místě tvrz snad již v 15. století postaven lovecký zámeček. Podle jiných autorů zámek postavili Valdštejnové až 80. letech 16. stol. Jisté je, že za nejstarší část zámku je pokládána budova s věží. Do Bílé hory byly Kněžice v majetku rodu Valdštejnů a později až do roku 1945 byly v majetku rodu Collaltů. Ti se podíleli jak na barokních úpravách z počátku 18. století, kdy byla přistavena první boční věž, tak na úpravách z konce 18. stol., kdy byla přistavena druhá boční věž. Dnes je zámek majetkem obce a slouží jako sídlo Obecního úřadu.

Vysočina,  Jihlava  (JI), Kněžice