Klášter založen v první pol. 17. stol. Rombaldem z Collalta. Do komplexu začleněn původně renesanční evangelický zámecký kostel z konce 16. století. Barokní přestavba od Giovanniho Battisty Pieroniho. Zrušen roku 1784 a využit k hospodářským účelům. Na poč. 19. stol. zde byla textilní manufaktura.
budova kláštera
© Milan Caha 07/2020
Goticko-renesanční luteránský kostel byla obdélná jednolodní sálová stavba s trojbokým závěrem zaklenutá čtyřmi poli křížové klenby z cihlových tvarovek. Podle původního Pieroniho návrhu počítajícího pouze se zřízením rodové hrobky měl být přetvořen v rotundu s půlkruhovou apsidou. Po přeložení paulánského kláštera z města na hradní návrší se kostel stal klášterním svatostánkem. Loď byla rozšířena o dvě čtvercové boční kaple zaklenuté osmidílnou kupolí a bohatě zdobené štukami. Kostel díky nim získal půdorys ve tvaru kříže. Po stranách valenou klenbou nově zaklenutého presbytáře byly vestavěny boční sakristie s oratořemi v patře, loď byla na západní straně prodloužena a zakončena hranolovou věží s předsíňovým ochozem zaklenutým křížovými klenbami. Čtyřkřídlá dvoutraktová jednopatrová klášterní kvadratura je vysunuta do příkrého srázu, podle polohy ve svahu mají křídla jeden až dva suterény. Do čtvercového dvora se v obou patrech obracejí valeně klenuté ambity, v přízemí původně otevřené, jednotlivé místnosti jsou klenuty valeně s výsečemi.
historie

Po převzetí brtnického panství po luteránských Valdštejnech zahájili Collaltové rekatolizaci nejprve pod vedením jezuitů, již od roku 1626 však hrabě Collalto vyjednává zřízení konventu řádu Bratří sv. Františka z Pauly. Jeden z pouhých dvou paulánských konventů na Moravě měl převzít luteránský kostel sv. Matouše, ke kterému se donátor zavázal přistavět klášter pro předpokládaných dvanáct řeholníků. Za zaneprázdněného vojáka a světoběžníka vedla praktickou správu panství a tedy i výstavbu paulánského konventu jeho manželka Bianca Polyxena z Thurnu. První práce začaly až roku 1629, základní kámen slavnostně položila hraběnka Bianca 22. srpna 1629. Autorem projektu byl Ital Giovanni Pieroni, stavbu vedl jiný Ital Giovani Petruzzi. Původně měl být klášter postaven v dolní části obce, pro nevyhovující podloží byl roku 1636 přeložen do dominantní polohy poblíž zámku. Díky tomu se výstavba konventu výrazně protáhla – přestavěný kostel nově zasvěcený…  číst dále

Další texty historie
Vysočina,  Jihlava  (JI), Brtnice