tvrz Homole

Velký Dřevíč
Zbytky tvrze, připomínané v polovině 14. stol. a naposledy uváděné r. 1406. Zanikla pravděpodobně požárem. Tvrziště je z jihu porušeno těžbou kamene.
centrální část tvrziště od severovýchodu
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Polovina kruhového tvrziště tvrze stojí na hřebínku nad údolím Metuje. Kolem hřebínku jdou z obou stran turistické cesty – kolem Metuje červená a po druhé straně hřebínku zelená značka. Značky se stýkají nedaleko železniční zastávky Hronov - zastávka. Na samotné tvrziště vede krátká, nijak neznačená, odbočka – lesní cesta, odbočující ze zelené značky.
M.C., 18.12. 2008

historie

Tvrz byla vybudována někdy po r. 1341, kdy zakoupil její okolí břevnovský opat Předbor z Chroustoklat. Pravděpodobně sloužila ochraně jižní části panství polického kláštera. Naposledy je zmiňována r. 1406. Podle stop vypálené mazanice se snad jednalo o (částečně) dřevěnou stavbu, která zanikla požárem. Chráněna byla příkopem (na severovýchodě zdvojeným) a valy. Polovina tvrziště je z jihu zničena těžbou kamene.
    Milan Caha (zdroj: Encyklopedie českých tvrzí, díl1, Argo, Praha 2005), 18.12. 2008

Náchod  (NA)