Historicky a architektonicky cenný objekt vodojemu a rozhledny na vrcholu Hladnova nad moravskoslezskou metropolí. Vystavěn v l. 1908–9 podle projektu J. Valence. V r. 1970–73 upraven na restauraci. Dnes chátrá.
pohled na vodárnu s rozhlednou od jihozápadu
z bytového komplexu Atrium
© Jan P. Štěpánek 01/2008
Graficke pismenko Někdejší dominanta Slezské Ostravy a zároveň její nejvýše položená stavba, která nad moravskoslezskou metropolí ještě počátkem 20. století čněla jako maják – vodojem na Hladnově. Objekt na Hladnově nesloužil jen jako vodárna, nýbrž i jako16 m vysoká rozhledna s dokonale kruhovým výhledem. Dnes již vodárna neslouží svému účelu. Pro chátrající architektonicky cenný objekt se hledá nové využití.
Vodárna se nachází mezi ulicemi Michálkovickou, Nejedlého a Chitussiho, na nejvyšším místě Slezské Ostravy, na tzv. kopci Jaklovec.

Historie a popis hladnovské vodárny
    Cenná stavba na ortogonálním půdoryse s hrázděným nejvyšším patrem je na severní straně doplněna čtvercovou věží s proskleným nejvyšším vyhlídkovým patrem. Nad ním se nachází ještě vyhlídkový ochoz. Vodárna v secesně historizujícím stylu byla vystavěna v letech 1908–09 podle projektu Ing. Jaroslava Valence. Současný vzhled získal objekt po přestavbě ve 20. letech 20. století. V letech 1970–73 byl bývalý vodojem upraven pro potřeby vyhlídkové

61-62 Ostravsko