Bannerova studánka

Bannerbrünnline, Jarkůvka
Bannerova studánka pojmenována podle švédského generála Bannera, který v tomto místě zarazil svůj kord do země z níž vytryskl pramen. Švédové měli v okolí studánky vojenský tábor. Pramen čisté pitné vody byl v roce 2004 vkusně upraven.
Bannerova studánka
© Jan P. Štěpánek 03/2007
Graficke pismenko Stará pověst vypráví, že v tomto místě vytryskl mocný pramen čisté vody po tom, co zde vrazil do země svůj kord velitel švédských vojsk generál Banner. Je-li to pravda či jen pověst, dnes již těžko zjistíme. Faktem je, že zde pramen od nepaměti vytéká ze země a to i v dobách, kdy bývá velké sucho a studánka dodnes nese jméno velitele Bannera. Pramen teče polem i lukami a nedaleko fary v Šenově u Nového Jičína se vlévá do Křivého potoka a s ním pak do říčky Jičínky. V roce 2004 byla Bannerova studánka obnovena členy Mysliveckého sdružení Šenov-Kunín za přispění obce Šenov. Jak dokládá rozbor vody, je tato voda pitná a zdravotně ...

Generál J. G. Banner
    Jan Gustafson Banner – generál švédských vojsk a od roku 1641 i nejvyšší velitel švédské armády. V roce 1645 operovala část jeho vojska i v okolí Nového Jičína a při Panském kopci (též Bernartický kopec či Kriegshübl) mezi Šenovem a Bernarticemi si zbudovali vojenský tábor.
    Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek, Z. Šerý: Šlechtická sídla na Novojičínsku, Butterfly, Opava 2003, 3.6. 2007

Pověsti o Bannerově studánce
    V době třicetileté války se našimi kraji mnohokrát táhly pluky cizích vojsk. Jednou také krajinou mezi Novým Jičínem a Šenovem táhli švédské oddíly vedené generálem Bannerem. Usadili se kolem Bernartického kopce. Tehdy však vládlo v celé zemi velké sucho a všechny potoky v okolí byly vyschlé. Vůdce Švédů Banner v důvěře boží tasil svůj kord a vrazil jej do stráně. V tom místě vytryskl mocný pramen čisté vody. Zde si nabírali vodu a napájeli své

Jan P. Štěpánek dle Mgr. Jaromíra Poláška, 3.6. 2007