Hrady.cz
Velmi pěkně dochované tvrziště Lažany a stopy po zaniklé vsi se nacházejí na okraji lesa nedaleko Vyžlovky. Archeologický výzkum doložil počátky vsi do 13. století a zánik do druhé poloviny 14. století. Samotná tvrz byla vybudována zřejmě ve 14. století.
tvrziště Lažany
Celkový pohled na lokalitu.
Graficke pismenko Tvrz se nachází v místě, kam ji umisťuje turistická mapa. Jedná se o okraj lesa severně od Vyžlovky. K tvrzi se nejsnáze dostaneme, pokud půjdeme po silnici z Vyžlovky do Štíhlic. Asi 300 metrů za posledními domy odbočuje doprava polní cesta směřující k lesu. Této cesty se přidržíme a po okraji lesa budeme postupovat až k místu, kde les přiblíží k břehu potoka. Na pravém břehu této vodoteče leží dobře viditelné tvrziště.
Marek Skýpala, 12.2. 2007

historie

Poprvé byly Lažany zmíněny v roce 1358 a jako predikát se naposledy objevují v roce 1413. Archeologický výzkum doložil počátky vsi do 13. století a zánik do druhé poloviny 14. století. Samotná tvrz byla vybudována zřejmě ve 14. století.
    II.díl Encyklopedie českých tvrzí, Praha 2000, 12.2. 2007

popis

Jádro tvrze má dnes rozměry 13 x 8 metrů. Údajně do 60. let 20. století zde byly patrny i kamenné základy. Pahorek tvrze obkružuje příkop a částečně dochovaný val.