Moje místa 0
Tvrz Kokorských z Kokor byla vystavěna snad ve 14. století pravděpodobně na ostrožně nad obcí obtékané ríčkou Olešnicí. Roku 1574 se uvádí jako pustá.
pohled na místo na ostrožně, na které snad stávala tvrz
od Olešnice
Graficke pismenko Obec Kokory leží při státní silnici Přerov-Olomouc asi 6 km severozápadně od Přerova. Tvrz v Kokorách byla do nedávna situována do polohy Hradisko, avšak archeologický průzkum v roce 1989 odhalil jeho pravěký původ (věteřovská kultura a kultura lužických popelnicových polí) s absencí středověkých artefaktů. Jako nejpravděpodobnější se jeví situování tvrze na vyvýšeném zaobleném jazyku západně od polohy "Na kopci", který je ze dvou stran obtékán říčkou Olešnicí. Jde z obranného hlediska o velmi výhodné místo. Lokalita je také v přirozené vazbě na organizmus vesnice a kostel (nynější klasicistní kostel Nanebevzetí P. Marie z roku ...

historie

Kokory se poprvé v písemných pramenech připomínají v pol. 12. století v soupisu majetku olomouckého kostela pro biskupa Jindřicha Zdíka. Další zprávy pocházejí z roku 1279-1283, kdy se po Kokorách píše olomoucký sudí Ludéř. V roce 1347 se uvádí v Kokorách Pabeš a roku 1354 jeho příbuzný Soběn z místní větve mocného a v okolí Přerova a Olomouce (Majetín, Bolelouc, Tršice, Čekyně) hojně rozšířeného rozrodu Bludovců erbu lva, vyrůstajícího ze tří