Farní kostel sv. Václava v sv. části městečka Starý Jičín. Doložen r. 1376, může být však staršího původu. Ve 2. pol. 16. století renesančně přestavěn (atika věže). Barokizace vyjma věže probíhala v r. 1686 a 1706.
Pohled od jihozápadu na kostel sv. Václava s renesanční věží
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Graficke pismenko Starý Jičín leží takřka při samé rychlostní silnice č. 48 z Olomouce do Frýdku-Místku, 4 km jzz. od centra města Nový Jičín. Město samé se rozkládá při jihozápadním úpatí Hradního kopce, z jehož vrcholku dominuje krajině ruina hradu starojického hradu. Dominantu města však tvoří zdejší římsko-katolický farní chrám zasvěcený sv. Václavovi, patronu země. Kostel se nachází v severovýchodní části města, ve svahu, který stoupá až k hradu. Terén kolem kostela je vyrovnán díky mohutné opěrné zdi obrácené vůči městu. Jižně od kostela, dalo by se říci pod kostelem, se nachází budova bývalého zámku. Budova kostela je tvořena jednolodním objektem s polygonálně zakončeným ...

Historie kostela sv. Václava
    Poprvé je kostel sv. Václava písemně doložen roku 1376. Podle svědectví faráře Jiřího Skupiny z roku 1678 býval nad vstupem do kostela údajně letopočet 1144, toto poměrně odvážné tvrzení však nelze nijak doložit. Původním starojickým kostelem je nynější podlouhlá jižní kaple sv. Kříže. Ve 2. polovině 16. století byl kostel nemalým nákladem tehdejšího majitele panství Karlem ze Žerotína rozšířen a renesančně přestavěn. Právě tehdy získala věž

Nový Jičín  (NJ)
    Starý Jičín