Moje místa 0
Zámek postaven r.1765 Arnoštem L. Bludovským z Bludovic na místě staršího kláštera benediktek z r.1269. R.1902 adaptován na nemocnici (až do r.1968). V 80. letech v důsledku podolování a statických poruch stržen.
Pohled přes zatravněnou plochu na níž stával zaniklý zámek Orlová ke kostelu
© Jan P. Štěpánek 09/2007
Graficke pismenko Zámek v dnešním průmyslovém a modernizací poznamenaném městě Orlová by návštěvník hledal marně. Stával na volném prostrantví uprostřed dnešního orlovského zámeckého parku, nedaleko současné dominanty orlové, římsko-katolického farního chrámu. Výstavná barokní budova z roku 1765, která byla založena na místě staršího patství kláštera benediktek z Týnce u Krakova z roku 1269 z podnětu knížete Vladislava Opolského, byla vybudována nákladem význačného slezského šlechtice Arnošta Leberechta Bludovského z Bludovic. Roku 1902 v zámku byla zřízena nemocnice, adaptovaná za 1. světové války a existující do roku 1968. Později byl objekt upraven pro ...
Jan P. Štěpánek podle Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča),, 26.1. 2005

Orlovský zámek
    Orlová se poprvé připomíná roku 1227. Někdy mezi léty 1268 – 1291 bylo v Orlové založeno na žádost opolského vévody Vladislava benediktinské opatství. V době reformace místní klášter upadal a v roce 1561 odtud byli mniši vyhnáni evangelickým těšínským vévodou Václavem a orlovský klášterní statek byl připojen k vévodskému panství Fryštát. Roku 1571 koupil Orlovou od těšínského vévody Václav Cikán ze Slupska. Jeho syn Mikuláš prodal v roce 1615

Jan Rolenc podle: F.Musil, M.Plaček - Zaniklé hrady, zámky a tvrze Moravy a Slezska, 6.3. 2005

Původ názvu Orlová
    Název města vznikl dle staré pověsti podle orla, který se s hostií v zobáku zjevil knížeti Měškovi a jeho ženě Ludmile během lovu v pustině. Nedlouho poté knížecí manželé počali syna, který po narození dostal jméno Kazimír. Kníže nechal na paměť této události místo nazvat Orlovou a nechal zde postavit kapli.
    M. Makowski: Šlechtická sídla na Těšínském Slezsku, Regio 2005, 9.4. 2007

Popis orlovského zámku
    Původní orlovský pozdně barokní zámek Budovských byl rozměrnou patrovou budovou o rozměrech 48 x 16 m, krytý vysokou mansardovou střechou s několika vikýři. Po stranách se k objektu přimykaly dvouosé přízemní části budovy. Severní devitiosé průčelí mělo ve středu třiosý mělký patrový rizalit ukončený nad úrovní korunní římsy vysokým trojúhelným štítem s rodovým znakem stavitele zámku a jeho manželky. Jižní (zahradní) průčelí nad svahem bylo