Muzejní budova, původně městská střelnice. Vznikla již ve středověku pro měšťany k vojenskému výcviku, první zmínka k roku 1518. V r. 1705 dřevěná stavba, která však prošla mnoha stavebními úpravami. Od 19. stol. kulturní centrum města, v r 1920 umístěny muzejní sbírky.
Graficke pismenko Budova městské střelnice, dnes muzea, spadá již do dob středověku. Zdejší střelecké spolky patřily k nejstarším na Moravě, o čemž jsou doklady střeleckých a maršálských řetězů s přívěsky. Nejstarší dochovaný nese letopočet 1518. O střelnici na dnešním místě máme zmínky k roku 1705, kdy zde stávala dřevěná budova s kamenným základem. Tu nahradila v r. 1747 budova kamenná, v r. 1786 rozšířená o dřevěnou patrovou přístavbu. Tehdy zde působilo sjednocené sdružení střelců z ručnic a ostrostřelců. Památný akt sloučení připomíná pískovcová deska v budově. Důležitým okamžikem byl rok 1822, kdy zbloudilá střela proletěla stropem ...
Rozehnal ivo - zdroj - web muzeumlitovel.cz, 21.4. 2019