Čtyřkřídlá novogotická budova gymnázia vznikla v letech 1863-1866 podle návrhu architekta Friedricha von Schmidta, který je také autorem vídeňské radnice. Nejkrásnější místností školy je novogotický taneční sál s bohatě zdobeným dřevěným stropem.
© Luděk Vláčil 12/2019
Vídeň (německy Wien) je hlavní město Rakouska a leží na území spolkové země Dolní Rakousy. Vídeň, rozkládající se kolem řeky Dunaj, je největším rakouským městem a politickým, hospodářským i kulturním centrem. Město má dnes přibližně 1,8 milionu obyvatel. Vídeň má mnoho památek a její historické centrum bylo v roce 2001 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Hodnotné historické objekty se ale nacházejí i mimo centrum. Jednou z nich je například novogotická budova akademického gymnázia na Beethovenplatz.
historie

V roce 1866 se škola založená roku 1553 přestěhovala do současné budovy na Beethovenplatz v 1. vídeňském obvodu. Čtyřkřídlou novogotickou cihlovou budovu gymnázia s kaplí a nádvořím vybudovanou v letech 1863-1866 navrhl architekt Friedrich von Schmidt, který je také autorem vídeňské radnice. Nejkrásnější místností školy je novogotický taneční sál s bohatě zdobeným dřevěným stropem. V kapli jsou krásné fresky od Josefa Matyáše Trenkwalda a okenní vitráže jejichž autor je Remigius Geyling. Po 1. světové válce došlo k prudkému úbytku studentů a škole hrozilo uzavření. Hlavním problémem školy je nedostatek prostoru, který nelze rozšířit a počet žáků je tak značně omezen. Gymnázium je dnes známé jako jedna z nejnáročnějších škol v Rakousku.

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.geschichtewiki.wien.gv.at, https://en.wikipedia.org a další, 7.4. 2020