Hradisko chráněné valem, oválného půdorysu o délce asi 800 m a šířce cca 100 m na hřebenu mezi dvěma nejvyššími vrcholky Chřibů, Brdo a Malé Brdo, bylo osídleno v době halštatské, v období slezské fáze kultury lužických popelnicovych polí v pozdní době bronzové a v raném středověku.
Severní část lokality od jihovýchodu
© Luděk Vláčil 05/2018
Graficke pismenko Hradiska (též hradiště) byla pravěkými a raně středověkými předchůdci vrcholně středověkých hradů a opevněných měst. Dodnes se zachovala v podobě terénních nerovností, valů a příkopů. Jedna taková lokalita se nacházela asi 2,5 km jihozápadním směrem od středu obce Roštín. Na rozcestí zvané "Pod Brdem", ležící těsně pod hradiskem, se dostanete po zelené turistické stezce z obce Roštín kolem koupaliště, kde se dá zaparkovat, starého kina a lurdské jeskyně. Z rozcestí na konci zelené značky Vás k lokalitě navede ukazatel. Na nejvyšším místě hradiska, vrcholu Brdo (586,7 m n. m.), se nachází rozhledna s pokladnou a posezením. ...
Luděk Vláčil - zdroj: Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku Miloš Čižmák, Libri, 2004., a další, 9.5. 2018

historie

Hradiště oválného půdorysu o délce asi 800 metrů a šířce cca 100 metrů na hřebenu mezi dvěma nejvyššími vrcholky Chřibů, Brdo (586,7 m n. m.) a Malé Brdo (585,8 m n. m.) oddělenými nevýrazným sedlem, bylo vybudováno zřejmě již v pravěku. Opevněná lokalita dosahovala rozlohy asi 4,5 hektaru. Val je patrný na severním, jihovýchodním a jižním obvodu, kde se jeho výška pohybuje mezi 1,5 až 2 metry. Na příkřejším jihozápadním a severním okraji

Luděk Vláčil - zdroj: Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku Miloš Čižmák, Libri, 2004., a další, 16.5. 2018

hradiště
    Zlínský kraj