Roštín II

Hradisko
Na ostrožně nad údolím se v období pozdní doby bronzové a starší doby železné, přibližně v letech 1 000-400 př. n. l., nacházelo výšinné opevnění s rozlohou asi 1,9. ha. chráněné až 4 m vysokým valem a dvěma vnějšími příkopy. Opevnění s dřevěnou a kamennou konstrukcí vzniklo ve dvou fázích.
příkop a mohutný val
© Luděk Vláčil 11/2017
Graficke pismenko Hradiska (též hradiště) byla předchůdci vrcholně středověkých hradů a opevněných měst. Dodnes se zachovala v podobě terénních nerovností, valů a příkopů. Jedna taková lokalita se nacházela asi 2 km jihozápadním směrem od středu obce Roštín na ostrožnovitém výběžku nad údolím Roštínského potoka na západním okraji Chřibů v nadmořské výšce cca 400-420 metrů v lokalitě příznačně zvané "Hradisko". Na Hradisko se dostanete z obce Roštín kolem koupaliště, kde se dá zaparkovat, starého kina a lurdské jeskyně, kam půjdete po zelené turistické stezce až na neznačenou pěšinu odbočující doleva. Pěšinou budete pokračovat do svahu na vrchol, kde se ...

historie

V prostoru ostrožnovitého výběžku nad údolím Roštínského potoka v nadmořské výšce cca 400-420 metrů, v lokalitě příznačně zvané "Hradisko", se v období pozdní doby bronzové až starší doby železné, přibližně v letech 1 000-400 před naším letopočtem, nacházelo výšinné opevnění. Ostrožnu z jižní a severní strany obtékají vodní toky, které převyšuje asi o 60 metrů. Hradisko mělo nepravidelný oválný půdorys o rozměrech os 200 až 250 metrů a rozlohu

Luděk Vláčil - zdroj: Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku Miloš Čižmák, Libri, 2004., a další, 11.12. 2017