Klasicistní dům postaven mezi roky 1781–1787. Nepravidelný půdorys domu. Patro jižního průčelí vyloženo na pěti tesaných krakorcích, s esovitým vykrojením, římsou a čabrakou, spojených valenými klenbičkami. Dům památkově chráněn od r. 1958.
Lanškrounský dům zvaný "Piáno".
© Pavel Vítek 05/2017
Graficke pismenko Město Lanškroun najdeme 19 km jihovýchodně od okresního města Ústí nad Orlicí a 23 km severně od Svitav. Dům zvaný Piáno nalezneme v historické části Lanškrouna, v ulici 28. října, jihovýchodně od lanškrounského zámku.

historie

Klasicistní dům byl postaven někdy mezi roky 1781–1787. Nepravidelný půdorys domu je dán jeho vestavbou do části parkánu městského opevnění. To probíhalo v jeho sousedství u Horní brány, která byla zbořena roku 1791. Výraznější stavební úpravou dům prošel v klasicistním duchu na počátku druhé čtvrtiny 19. století. Jedná se o velice zajímavý doklad urbanistického vývoje regionálního města a jeho rozrůstání původního historického jádra. V 90.

popis

Rozšiřování domu proběhlo roku 1828. Hlavní průčelí ukončuje atika. Původní vchod vymezený kamenným portálem je dnes přeměněn v okno. Patro jižního průčelí je vyloženo na pěti tesaných krakorcích, s esovitým vykrojením, římsou a čabrakou, spojených valenými klenbičkami. Síň v přízemí je valeně zaklenutá, další místnosti přízemí i prvního patra jsou plochostropé. Dům je nepravidelného půdorysu, postavený ze smíšeného zdiva, omítnutý vápennou

technická památka
    Pardubický kraj