Barokní socha sv. Floriána z první třetiny 18. století. Roku 1799 postavena jako kašna. V roce 1897 ustoupila modernější a okázalejší kašně, přemístěna pod Křížový vrch. Později opět přemístěna z důvodu výstavby obchvatu města. V r. 2002 se vrátila na náměstí na nově vytvořenou pískovcovou kašnu.
Socha sv. Floriana s kašnou na náměstí v Moravské Třebové
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Moravská Třebová se nachází 17 km východně od Svitav a 21 km západně od Mohelnice. Kašnu se sochou sv. Floriána najdeme v jihozápadní části hlavního náměstí, náměstí T. G. Masaryka.
Pavel Vitek, 20.6. 2016

historie

Vrcholně barokní socha sv. Floriána pochází z první třetiny 18. století. Roku 1799 byla postavena jako kašna na moravskotřebovském náměstí. Již roku 1819 musela však projít renovací. V roce 1897 musela ustoupit modernější a okázalejší kašně. Ta byla instalována u příležitosti nadcházejícího padesátého výročí vlády císaře Františka Josefa. Socha sv. Floriána byla přemístěna pod Křížový vrch do Jevíčské ulice. Toto místo bylo v roce 1935 změněno v

Pavel Vítek – zdroj: Zpravodaj města Moravská Třebová, září 2012, 20.6. 2016

pomník, památník