Moje místa 0
Ve vsi stával dvůr s tvrzí prvně uváděnou v r. 1557 za Zikmunda ze Zástřizl. V letech 1650-1658 za Jiřího Stanislava Pešety z Moravan byla přestavěna na barokní zámek, který v r. 1694 vyhořel. Později, značně upraven, sloužil potřebám zemědělského družstva, jemuž slouží dodnes.
© Luděk Vláčil 03/2016
Graficke pismenko Obec Žádovice (německy Schadowitz) leží v Jihomoravském kraji v okrese Hodonín, 5 km východně od Kyjova. Na jejím západním okraji, u potoka Hruškovice, se nachází zemědělský areál, v jehož středu stojí nevýrazná budova bývalého zámku. Celý areál je veřejnosti nepřístupný a střeží jej ostražitý pes Kaštan. Samotný zámek tedy není turisticky atraktivní. Mnohem zajímavější je například zámek v nedalekém Kyjově, který slouží jako muzeum. Zajímavostí vinařské obce Žádovice je novodobý filiální kostel sv. Jana Nepomuckého, jehož základní kámen posvětil Svatý otec Jan Pavel II. při své návštěvě na Velehradě dne 22. dubna 1990.

historie

Poprvé se Žádovice (německy Schadowitz) uvádějí v roce 1131 jako majetek spytihněvského kostela. Od druhé poloviny 12. století byly samostatným kapitulním a od počátku 14. století lenním statkem olomouckého biskupství. Jedním z prvních držitelů léna byl počátkem 14. století Vilém z Louky. Ve vsi stával zřejmě od 14. století také dvůr a tvrz, která je prvně doložena v roce 1557, kdy ji vlastnil Zikmund Prakšický ze Zástřizl. Poté ves držela

Luděk Vláčil- zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku I., Hrady a zámky na Moravě A-Z na cesty 1987, http://www.soupispamatek.cz, http://www.krasnecesko.cz a další, 11.3. 2016