Šimkův mlýn

Na Pilce, Piskačova pila
Mlýn vznikl zřejmě r. 1838, kdy byl zakreslen v indikační skice stabilního katastru. Posledním mlynářem byl do r. 1913 Josef Jeníček. V r. 1930 mlýn zachvátil požár. V letech 1933-1980 zde fungovala pila. Poté byly budovy zbořeny. V r. 1998 byla v místě mlýna umístěna replika vodního kola.
Šimkův mlýn se nachází v okrese Havlíčkův Brod v Železných horách u řeky Chrudimky. K zaniklému mlýnu se dostanete nejlépe z obce Klokočov, v níž se nachází zámeček a památná lípa nazývaná Klokočovská lípa,Tisíciletá lípa, Karlova lípa, Královská nebo Císařská a je jedním z nejstarších stromů v Čechách. Nedaleko je vodní nádrž Seč, u které jsou zříceniny hradů Oheb a Vildštejn.

historie

Mlýn vznikl zřejmě roku 1838, kdy byl zakreslen v indikační skice stabilního katastru. V císařském povinném otisku ze stejného roku zakreslen není. Mlýnské složení pohánělo jedno kolo na spodní vodu, které mělo průměr 404 cm a šířku 74 cm. Součástí mlýna byla i pila, v níž je uváděna rámová a okružní pila a šindelka. Posledním mlynářem zde byl do roku 1913 Josef Jeníček. V roce 1930 mlýn zachvátil požár, po němž byl opraven. V roce 1933 byl