Pivovar nechal postavit majitel panství a blízkého hradu Diviš Slavata, pivo se zde vařilo od r. 1556, naposledy v r. 1949. V době mezi světovými válkami se zde vařilo pivo již jen v létě. Od r. 1999 noví majitelé pivovaru, zahájena rekonstrukce. R. 2003 krajem přidělen grant na opravu místa.
Graficke pismenko Významný majitel hradu Košumberk Diviš Slavata, který byl majitelem panství od roku 1540, nechal také pod hradem postavit pivovar. Roku 1556 se tu pivo vařilo poprvé, v roce 1949 zatím naposledy. V době mezi světovými válkami vařili zde pivo jen v létě a jen pro vlastní spotřebu. V současnosti se vedle pivovaru nachází restaurace Pod linduší (název je podle starého javoru Linduše, který tam stojí dodnes). Ta byla vyhlášena kvalitním černým pivem a hojně využívána nejen návštěvníky hradu. V roce 1999 objekty bývalého pivovaru zakoupili noví majitelé a prostory procházejí rekonstrukcí. Rada Pardubického kraje schválila na jaře roku 2003 poskytnutí ...
rodo chrozit - podle Sdružení přátel Pardubického kraje, 3.5. 2011

Časová osa

1540
    Významným majitelem hradu Košumberk Diviš Slavata, který byl majitelem panství a nechal také pod hradem postavit pivovar.
    1556 - 1949
    Se vařilo pivo.
    1999
    Objekty bývalého pivovaru zakoupili noví majitelé a prostory procházejí rekonstrukcí.
    2003
    Rada Pardubického kraje schválila poskytnutí grantu na opravu košumberského pivovaru, která již začala a stále probíhá.