Areál kostela sv. Havla s márnicí, litinovým křížem a ohradní zdí. Kostel se západní hranolovou věží, obdélnou lodí a s pravoúhlým presbytářem s okosenými nárožími. Fasáda s jednodušším barokním tvaroslovím. Pozdně barokní kostel z roku 1783 se starší věží.
Obec Podveky se nachází v okrese Kutná Hora. Ve vzdálenosti 15 km jihozápadně leží město Vlašim, 22 km západně město Benešov, 25 km severovýchodně město Kutná Hora a 27 km severovýchodně město Kolín.
18.7. 2017
popis

Areál tvoří výraznou krajinnou dominantu, zároveň se jedná o lokalitu s dlouhou kultovní tradicí. Sakrální stavba je příkladem pozdně barokní rustikální architektury. Areál je situovaný na jih od obce na malém návrší. Sestává z orientované stavby kostela s výraznou věží, kolem se rozkládá hřbitov vymezený původní kamennou ohradní zdí otevírající se novodobou branou. Na východní straně za kostelem se nachází márnice, která je zapojena do ohradní zdi a součástí areálu je také kříž.

historie

Na nejvyšším bodu kopce sv. Havla stojí filiální kostel zasvěcený stejnému světci. Starý kostel připomínaný již v roce 1350 úplně sešel a tak byl roku 1783 na jeho místě od základu postaven nový. V roce 1897 byl opatřen novou šindelovou střechou, betonovým stropem a báňovitou, plechem pobitou věží. Opravu řídil stavitel Židlický z Kouřimi. Vnitřek chrámu se skládá z předsíně, z níž vedou schody na kruchtu a dveře do chrámové lodi. Hlavní oltář, umístěný východním směrem, zdobil obraz sv. Havla od Viléma Kandlera, ale 1. května 1960 byl zničen při bohoslužbě kulovým bleskem. V roce 1981 přibyl oltář sv. Václava. Na věži visící zvon je starý přes 500 let a pochází ještě z původního starého kostela. Celý areál včetně márnice, hřbitovní zdi a železného kříže byl státem zařazen do kulturních památek. K objektům drobné architektury se zde řadí zvonička z nučického pískovce, postavená v roce 1901.

Středočeský kraj,  Kutná Hora  (KH), Podveky