Kašpar Ledebur v letech 1770–1780 postavil na místě tvrze barokní jednopatrový zámek. Kašparův vnuk Vilém Wurmbrand zvýšil r. 1854 zámek o patro, který tím dostal dnešní podobu. Fasáda je členěna pilastry; před zahradním průčelím je dvouramenné schodiště. Nyní užíván ústavem sociálních služeb.
Vstupní průčelí zámku
© Pavel Vítek 03/2006
Liblín leží na břehu Berounky asi 1,5 km po proudu od soutoku se Střelou a 14 km jižně od Kralovic. Ves prvně připomínaná r. 1180 byla r. 1904 povýšena na městys. Status městyse byl obnoven r. 2014. Přes Liblín vede silnice II/232 Kozojedy–Rokycany. Autobusové spojení do Liblína existuje z Kralovic i z Plzně. Vodáci se k mostu pod zámkem dostanou po řece Berounce, leží na km 101,4. Nedaleko od Liblína můžeme navštívit romantickou zříceninu hradu Libštejna. Najdeme ji na vyvýšenině nad pravým břehem Berounky, 2,5 km od Liblína proti proudu řeky po červené značce. V Liblíně je dvoupatrový zámek, který má fasády členěné sloupy s ozdobnými hlavicemi. Před zahradním průčelím je dvouramenné schodiště. Na zámek navazuje anglický park s barokními plastikami z 18. století. Zámek je mostem spojen s barokním kostelem sv. Jana Nepomuckého a není veřejnosti přístupný, ...

historie

Ves Liblín se připomíná poprvé v r. 1180 jako majetek svatojiřského kláštera na Pražském hradě. Někdy ke konci 14. století se neznámým způsobem dostala do majetku Alberta z Kolovrat a byla připojena k nově založenému hradu Libštejnu. Ve vsi byl dvůr, který jeho tehdejší majitel Jan z Valdštejna zastavil kolem r. 1530 Šťastnému Třemošnickému z Předenic. Ten si zde asi postavil tvrz, která byla později

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 2.1. 2006

popis

Zámek v Liblíně je dvoupatrový, má fasády členěné sloupy s ozdobnými hlavicemi. Před zahradním průčelím je dvouramenné schodiště. Vstupní průčelí zámku je obráceno k západu. K dvoupatrové střední části se kolmo směrem dopředu připojuje stejně řešené levé křídlo, vpravo proti levému křídlu stojí patrová budova se starším typem fasády. Hlavní a levé křídlo člení průběžně pilastry s

Plzeňský kraj,  Rokycany  (RO), Liblín